Breu biografia

Josep Maria Serracant i Esteve, ninotaire, dibuixant i pintor, neix l’any 1941 al barri de Sant Antoni de Barcelona. Les vinyetes del T.B.O., La Codorniz o El Capitán Trueno donen color a una infància viscuda en la grisor de la postguerra. De ben menut ja comença a dibuixar, a pesar que els pares (ell tintorer, ella mestressa de casa) no sempre veuen amb bons ulls l’afició del primogènit. Tot i així, entre els 14 i els 19 anys, mentre segueix la formació reglada, estudia a l’acadèmia Alumà, a la Llotja i als estudis del ninotaire Tunet Vila i del pintor Josep Buigas.

JM1_B BiografiaJM2_B Biografia

Tot i que la seva vida professional transcorre allunyada de la creació, la seva producció artística és incessant i variada. L’humor gràfic és el gènere que més el caracteritza: com a ninotaire (tal com es definia) col·labora amb diversos mitjans, com Cavall Fort, Siglo XX, Mataratos o Tele-Exprés. Als anys setanta s’inicia en l’aquarel·la, un gènere que ja no deixa i que compagina amb els ninots i el tempteig d’altres gèneres. Participa en fires artístiques i fa sis exposicions de la seva obra. Paral·lelament, mostra un gran interès per l’evolució històrica de les teories sobre l’Estètica i l’Humor.

JM4_B BiografiaJM3_B Biografia

 

 

L’any 1989 es matricula a Belles Arts, una vella aspiració, i el 1995 es llicencia. Durant vàries dècades fou membre de l’Ateneu Barcelonès.

Mor a Barcelona l’any 2006. Aquest web recull una selecció de les 1.600 obres seves catalogades.